Quantcast
Channel: Med fingrarna i (j)orden
Viewing all 272 articles
Browse latest View live

12 Hyllat bär

$
0
0
Fläderbär, Sambucus nigra, eller som vi säger i Skåne - hyllebär - har länge varit en allmän huskur i förkylningstider. Många berättar att de fått hyllebärssaft när de varit sjuka som barn. 
Ny Forskning visar att bären innehåller ett ämne som gör det svårt för viruset att föröka sig i cellen. Detta gör att fläderbär förkortar sjukdomsförloppet eller till och med hindrar dig från att bli sjuk.
Idag delar jag därför örtteet med min febersjuka man så att han blir frisk snart och jag slipper bli smittad.
Allt gott!
Eva
PS. Glöm inte fira julstjärnans dag idag.

13 Ljusets och hoppets ört

$
0
0
Rölleka, Achillea millefolium, är en urgammal läkeväxt som soldaterna förr hade med i fält för att stoppa blödning. Tänk vilken tro och hopp man satte till örter förr!
Du kan använda rölleka mot näsblod och riklig mens, drick då teet som en kur, tre gånger om dagen i några veckor.
Den beska som rölleka innehåller främjar matsmältning samt lindrar kolik och uppblåst mage. Rölleka höjer kroppstemperaturen och förkortar förkylning.  Bladen kan också gnuggas på huden för att minska klåda vid myggbett.

Smaken på teet är ganska besk, men inte oangenäm.
Glad lucia! (Bild från SVT)
Eva

14 För lilla hjärtat

$
0
0
Hagtorn, Cratageus, är dagens ört. Måste erkänna att det inte är ett te jag dricker särskilt ofta - men så är det, man har sina favoriter och andra blir liksom stående i skåpet. Hagtorn är en ört som stärker hjärtat och balanserar hjärtrytmen. Det vidgar kranskärlen och ökar därmed genomblödningen av hjärtat. Särskilt bra om man har konstaterat (ofarliga) dubbla hjärtslag av läkaren, till exempel. Allvarliga hjärtproblem ska man förstås inte experimentera själv med.
Smaken är okej, det är inget gott te men smakar inte heller illa. Däremot har jag svårt för doften och kommer nog inte att använda detta så ofta i fortsättningen heller - om det inte skulle behövas för att få hjärtat att slå jämnare förstås.

Boken Örtte & Huskurer har jag skrivit tillsammans med naturläkare Mette Bohlin som använt örtte i över 30 år och har goda erfarenheter av detta. Själv har jag medvetet använt örtte i ungefär fem-sex år (innan dess drack jag det mest för att det var gott) och hela tiden lär jag mig att uppskatta nya örter och användningsområden. I boken, som är nästan 300 sidor tjock, finns det även med fruktte och te på exotiska växter (som går att få tag på här i Sverige). Vi skriver också utförligt om hur olika organ i kroppen fungerar och hur du kan stärka dem samt om annat som är bra för hälsan. Boken handlar du i vilken bokhandel som helst, vill du ha den snabbt så rekommenderar jag att handla i min webshop där jag ser beställningen omedelbart och levererar samma dag du har beställt och betalt.
Allt gott,
Eva

Evas rödbetsfalafel

$
0
0

Efter önskemål delar jag med mig av mitt recept på rödbetsfalafel.
250 gram kikärtor (okokta)
2 dl rivna rödbetor, råa
2 dl finhackad persilja
1 klyfta vitlök
1/2 gul lök, finhackad 
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 msk mortlad spiskummin
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Olja till fritering 
Blötlägg kikärtorna 8-10 timmar. Det funkar ej med förkokta på burk. Skölj kikärtorna, häll av vattnet och mixa dem. Lägg övriga ingredienser i en skål, tillsätt kikärtorna och mixa till en slät smet. Låt smeten vila i ca 15 minuter. 

Värm under tiden raps- eller frityrolja till 180 grader, helst i en fritös. Forma smeten till falafelbollar med hjälp av två skedar eller rulla för hand. Fritera falaflarna tills de är gyllenbruna. Prova gärna en först och smaka av. Om smeten är torr, tillsätt lite vatten. Om den är blöt tillsätt lite kikärtsmjöl eller motsvarande.
Servera med tabbouleh. För glutenfritt byt ut bulgur mot quinoa.
Lycka till!
Eva


15 En magisk ros

$
0
0
Kan det bli mer försommarkänsla än så här? Säga vad man vill om ogräs, men en maskrosäng är något av det vackraste som finns. Maskros, Taraxacum vulgare, är dessutom en av våra bästa läkeväxter. Alla delar på maskrosen går att äta: blomma, stjälk, blad, knopp och rot. Den är urindrivande och stärkande samt väldigt bra för matsmältningen. Maskros löser upp slagg i bindväven vilket kan minska reumatiska problem. Dessutom renar den njurar och lever vilket kan förbättra eksem och andra hudproblem - som många gånger beror på obalans i mag- och tarmfloran eller dålig utrensning av gifter.

Idag dricker jag te på blommorna, vilket smakar sött och gott. Kanske ska man vänja sig vid smaken, men jag kan faktiskt längta efter den! Te på rötterna måste sjuda lite längre, men är också väldigt välsmakande. Maskros är en aning beskt vilket gör att matsmältningsvätskor och galla utsöndras något som underlättar matsmältning, inte minst vid fet mat - perfekt efter ett julbord inte minst!

I maj blommar maskrosorna som allra bäst. Plocka dem nyutslagna och lägg dem att torka på en varm, torr och mörk plats så har du lite solsken på burk att plocka fram när vintern är som mörkast.
Allt gott,
Eva

16 Inget myskiskt med den här

$
0
0

Hoppas ni tycker det är okej att jag skojar till det lite i rubriken, idag handlar det förstås inte om någon mystisk växt, utan om myskmadra, Galium odoratum, som är en ört vars läkande egenskaper jag själv nyligen upptäckt.  Den är rogivande, lugnande och används för att underlätta insomning. Det stöttar leverns funktion och är svagt urindrivande. Myskmadra innehåller kumarin, ett ämne som också finns i kanel. Det är det som ger doft och smak åt växten - men som ni kanske vet doftar den mycket svagt i färskt tillstånd och inte förrän man torkar den kommer aromerna fram. Det är därför en ört som man företrädesvis använder torkad.

Myskmadra doftar mandel, lite som björnklister säger en del. Det ligger något i liknelsen, det doftar verkligen sött och somrigt, kanske lite vaniljtoner i den också. Jag tycker smaken är mycket god - påminner om doften - och dricker myskmadrate gärna bara därför, särskilt på kvällen när jag vill varva ner. Eftersom kumarin inte ät nyttigt i alltför stora doser är det en ört man ska dricka då och då och inte flera gånger om dagen eller varje dag.
Allt gott,
Eva

17 Bättre än citron

$
0
0
 Citronmeliss, Melissa officinalis, är en riktigt potent läkeväxt. Den fungerar mycket bra mot oro, nervositet och hjärtklappning. Det är det allra bästa teet när man inte kan sova på grund av att för mycket snurrar i huvudet - eller oron har spridit sig till resten av kroppen. Citronmeliss hjälper också vid spänningshuvudvärk, värk i mage (mens eller ägglossning till exempel), underliv och tarmar. Det är också bakteriehämmande. Drabbas du ofta av munsår kan du lägga ett ihopskrynklat blad citronmeliss på läppen nästa gång du känner att ett utbrott är på väg. Att skölja munnen med ett svalt citronmelisste lindrar afte, blåsor i munnen.
Ja, även om jag älskar citron så slår den oansliga örten citronmeliss citronens egenskaper vad gäller läkande förmåga. Den är mycket lättodlad och sprider sig kraftigt om man inte skördar den innan den går i frö. Bäst är att klippa den flera gånger per säsong och torka de fina bladen. Citronmeliss tillhör de örter som är bättre att använda torkade (utom till just munsår eller som dekoration på efterrätt). Torka gärna mycket, det är perfekt att ge bort till vänner som drabbas av sorg eller oro av någon anledning.
Allt gott,
Eva
PS. Jag fortsätter leverera böcker varje dag och skickar även i helgen om du beställer nu.

18 Det lilla lugna

$
0
0
Idag drack jag julkalender- te i bilen eftersom jag körde en runda för bland annat julinköp.
I koppen dillfrö-te, ett te som lugnar magen och verkar kramplösande. Bra mot gaser och särskilt bra att dricka före eller precis efter en måltid. Kan också ges till små barn med kolik. Avsvalnat och teskedsvis till de yngsta.
Ett av stoppen var den fina butiken Enkla Ting vid Vallåkra. Alltid värt ett besök!
Allt gott, 
Eva


19 Väldoftande lugn

$
0
0
Lavendel, Lavandula angustifolia, är känd för sin väldoft. De eteriska oljorna verkar lugnande på oro, nervositet och hjärtklappning. De är även renande och lugnande på huden och därför bra i salvor och oljor.
Lavendel-te doftar som örten och smakar en aning parfymerat, dock utan sötma. Gott som omväxling och ett bra kvällste, gärna kombinerat med kamomill eller citronmeliss.
Allt gott, 
Eva
PS. I min bokhandel kan du få din bok skickad direkt till någon annan. Fram till den 23/12 slår jag in din present och skickar med en hälsning om du ger bort boken, utan extra kostnad. Gäller Valfri bok från min webshop.

20 Ingen kål trots allt

$
0
0
Jag drömmer om att någon gång fira jul i New York, det ser åtminstone så romantiskt ut på film. Igår såg jag Love Actually (igen) och trots att den är smörig och förutsägbar så är det härligt led så mycket kärlek i juletid.
Så till dagens kalenderlucka: fänkålste, Foeniculum vulgare.
Fänkålsblad ser ut som grov dill men smakar mer som anis. Detta te är inte lika smakrikt eller kraftfullt som te på fröna (se lucka 4). Men det är gott och hjälper mot lättare matsmältningsbesvär, kramp och ont i magen. Kan ges till små barn med kolik, svalt och teskedsvis.
Ett bra örtte när man bara är sugen på något gott eller vill stimulera aptiten. Däremot är fänkål ingen kål, trots namnet. Bladfänkål (till skillnad från knölfänkål) är flerårig i de mildare delarna av landet.
Allt gott,
Eva

21 Sommarens nektar

$
0
0
 Dubbla vår- och sommarkänslor hos mig idag. Var tvungen att så lite fröer till en grej på jobbet och det gav ju vårkänslor såklart - även om det är årets mörkaste dag. Passade på att samtidigt avnjuta dagens julkalender-te vilket var lindblom, Tilia cordata. Att dricka lindblomste är som att få i sig av sommarens nektar. Det smakar sött och syrligt, väldigt gott. Lindblom är slemlösande, höjer temperaturen och passar därför bra vid förkylning och andra virussjukdomar. Det lindar också hosta, halsont, snuva och feber. Senaste forskningen har visat att just lindblomste kan förkorta en förkylning och förhindra efterföljande komplikationer. Perfekt!
Linden blommar bara en dryg vecka under försommaren, och då gäller det att passa på och plocka blommorna innan de vissnar. När linden blommar är det som att hela trädet sjunger, så fullt av humlor brukar det vara. Blommorna är väldigt klibbiga så man förstår att det är gott om nektar i dem som humlorna vill åt. Ett par dagar efter att de blivit pollinerade blir blommorna bruna och det vill man ju inte - så det gäller verkligen att vara uppmärksam. Annars är det ett helt år till nästa skörd.
Allt gott,
Eva

22 Tänker på våren

$
0
0
 Pensé är franska för tänka och idag har jag druckit te på torkade penséer, vilket förstås väcker en del vårkänslor. Pensén har allmänt ansetts vara en blomma som väcker vänlighet och omtanke. Som läkeväxt används den mot hosta och bronkit samt urinvägsinfektion och andra problem i urinvägarna. Om man använder avkoket på huden så lindrar det eksem och acne.
Det häftigaste med pensé-teet är absolut färgen - det blev alldeles grönt (se mot det vita porslinet i kanten på bilden). Det såg nästan lite giftigt ut, men det är det förstås inte. Läckert, när man vant sig vid anblicken. Tidigare har jag bara använt penséblommor som dekoration i andra teer, men här blev det som en egen grej. Smakmässigt är pensé dock en besvikelse, det smakade nästan bara kokt vatten. Jag kommer nog att fortsätta använda det mest för att ge färg och glädje till blandteer.
Allt gott!
Eva

23 Vindarnas te

$
0
0
I England gör man De fyra vindarnas te på kumminfrö, fänkålsfrö, pepparmynta och kamomill. Det är effektivt mot magbesvär och gaser.
I min lucka finns kummin, Carum carvi, som lindrar vid gaser, kramp i tarmarna och  uppblåsthet. Särskilt bra efter en måltid ned kål, vilket passar bra eftersom jag kokar rödkål till julbordet. Vi tjuvstartar alltid med danskt julmat den 23/12 eftersom min man är dansk.
Kumminfröte, svalt förstås, kan ges till småbarn vid kolik.
God Jul!
Eva

24 Livsandarna vaknar

$
0
0


Sista luckan för i år innehåller rosente. Ros är uppiggande och väcker livsandarna. Man känner sig glad och positiv vilket rimmar väl med julaftonens glädjebudskap.
Dagen till ära spetsar jag mitt te med en gnutta rosensaft vilket gör smaken än mer intensiv och somrig.
Alla rosor är ärbara, men välj obesprutade och helst doftande. Jag plockar oftast vresrosor som växer vilt längs stränderna. Deras nypon innehållet dessutom jod vilket vi behöver för att skydda mot strålning och stärka sköldkörtelns funktion, något som är särskilt viktigt om man stressar mycket.
Idag hoppas jag att ni slipper stressa och tar er tid att sitta ner med en kopp te eller går en promenad. Det blir jul även om allt inte är perfekt.
God Jul och tack för alla fina kommentarer och mejl jag fått för julkalendern!
Eva


Magiska amaryllis

$
0
0
 Julens höjdpunkt kanske är över för er andra - men för mig börjar den nu när mina amaryllisar slår ut på allvar. Det här är 'Evergreen', en riktigt snygg limegrön historia som jag tycker är helt magiskt vacker.
 'Tango' blommar med tre stänglar samtidigt, det är nästan inte så man kan tro sina ögon - ett verkligt julens mirakel.
Närbild på 'Tango' som jag antar tillhör de spindelblommande sorterna. Fin, eller hur?
Allt gott inför det nya året önskar
Eva

Några katter och en hermelin

$
0
0
Det finns kvinnor och så finns det kvinnor jag beundrar väldigt. Dit hör Tasha Tudor, konstnären och barnboksförfattaren som har världens mest romantiska trädgård. En del säger att inte allt är sant, men i den här boken blir det sant och den är full av underbara bilder och mängder av personliga odlingstips. Så varsamt och ömsint skriven om henne och hennes trädgårdsliv.

Ulla Molin är mest känd för sina trädgårdsböcker och sin trädgård i Höganäs, men hon var en fantastisk estet även när det kommer till hemmet, både inredningsmässigt och "utredning", dvs inredning ute. I denna boken skriver hon om krukor och krukväxter tillsammans med sin väninna Lisa Bauer som illustrerat med vackra teckningar. Det finns även en del svartvita bilder (tänk att färg kostade extra för inte så hemskt länge sen). Mer grönt till alla säger jag bara. Dessutom har jag träffat båda de här kvinnorna och intervjuat dem - kloka, varma och kunniga på sina respektive områden!


Det är klart att det spelar roll hur trädgården är formgiven, det visste man redan på de gamla persernas tid när man delade in trädgården (paradiset) i fyra kvarter. Kinserna har utvecklat Feng shui för att beskriva hur energierna rör sig i trädgården (allt är energi, om du inte visste det). Agneta Nyholm Winqvist kan det här och har skrivit denna mycket uppskattade bok som förklarar precis hur man gör.


John Taylor är min kära vän och kollega och en av Sveriges absolut duktigaste och mångsidigaste trädgårdsmästare. Han kan verkligen allt från att anlägga en perfekt gräsmatta eller grusgång till att odla grönsaker och så små ömtåliga blomsterfröer. Dessutom är han en varm anhängare av kompost och ekologiskt odlande, självklara plus på min lista.

Vad har de här böckerna gemensamt då? Jo, just nu finns de till salu i min webbutik - några av dem är begagnade och finns därför bara i ett ex, John finns i flera exemplar (i bokform förstås).
Butiken hittar du på robild.se. Missa inte reasidan!
Varma hälsningar
Eva

Vissna blommor och också blommor

$
0
0
 När jag var ung var det mycket populärt att torka blommor och göra olika arrangemang, men intresset svalnade så småningom. Dock har jag ett undantag - pioner. Jag brukar torka några blommor varje år, om inte annat för att kunna plocka fram dem och känna den fantastiska doften. Igår tog jag några bilder på fjolårets skörd.
Att det enkla är det vackra stämmer nästan jämt.
 Det här arrangemanget gillade jag också, det blev liksom så mycket att det blev romantiskt.
 En kruka från 70-talet (tror jag) blev som ny med pioner i.
I närbild är de frasigt härliga tycker jag. Rosa pioner blir finast att torka, de vita gulnar gärna, men det kan ju också ha sin charm.
Allt gott,
Eva

Vårens föredrag

$
0
0
 Jag älskar att träffa läsare och prata trädgård, ekologi och örter. I vår kommer jag att resa ut i landet och hålla föredrag på olika teman på olika platser. Bland annat kommer det att handla en hel del om att Odla i pallkrage - en bok som sålt mer än 34000 exemplar vilket visar hur stort intresse det är för den här typen av odling!
 I mars kommer min nya bok Odla ekologiskt där jag benar ut vad som är okej och inte, med vilka saker man kan kompromissa och vad som inte går att komma undan med, om man vill odla ekologiskt. Jag brinner verkligen för det här ämnet och hoppas den får stor spridning!
Örtte & Huskurer som jag skrivit ihop med Mette Bohlin har också fått ett mycket varmt mottagande och den första upplagan är närmast slutsåld - men vi kommer att trycka fler då vi känner att intresset är fortsatt stort. 
Nässlor är nyttigt, vackert och naturligt. Boken är skriven av Sällskapet Nellorna som jag är en del av. Andra upplagan finns ute nu!

Här är vårens schema:
13/2 Tjörn. Odla i pallkrage.
9/3 Simrishamn. Odla ekologiskt.
16/3 Halmstad. Odla ekologiskt (även om pallkrage och nässlor).
30/3 Linköping. Odla ekologiskt.
5/4 Billesholm. Örtte & Nässlor.
9/4 Nyköping. Odla i pallkrage/Odla ekologiskt.
22-23/4 Stockholm/Nordiska Trädgårdar - tider ej klara. Odla ekologiskt.

Hoppas du hittar en plats och tid som passar dig. Om inte - kontakta ditt bibliotek eller din trädgårdsförening och be dem bjuda in mig till hösten så kommer jag gärna!
Varma hälsningar
Eva

Konsten att vara tacksam

$
0
0
Jag är så tacksam. Tacksam över att jag får arbeta med det jag tycker är både roligt och viktigt. Trädgård och natur, hälsa och välbefinnande. När Mette (Bohlin) och jag började arbeta med en bok om örtteer visst vi inte alls var vi skulle landa. Faktiskt så bromsade vi hela projektet ungefär tre månader från publiceringsdatum eftersom det kändes som att vi hade börjat skriva i fel ände - så gjorde vi om och blev nöjda. Det är en bok man kan använda när man mår dåligt eller har krämpor, men framförallt tycker i att den förmedlar kärleken och lusten till natur, trädgård och örter. Att ta vara på och stärka det friska inom varje människa är vår målsättning!
Boken kom ut i mars 2015 och försäljningen har gått lika bra som vi hoppades, faktiskt så bra att böckerna nästan är slut. Men eftersom vi känner att intresset för örter och teer bara ökar så kommer vi att trycka en ny upplaga. Lite pirrigt att lägga ut alla dessa tusenlappar, men alternativet, att sitt nöjd - nej, det är inte så vi jobbar. 

Under vintern har Mette och jag jobbat på ytterligare tre böcker, det är en serie med E-böcker som kallas Tankar om - underrubrikerna är Naturlig läkning, Stillhet och Stress. De är böcker du kan ladda ner till din telefon eller iPad - eller till din dator - och läsa i lugn och ro när du sitter i soffan, på bussen eller i sängen. Vi rekommenderar att man läser ett kapitel om dagen och reflekterar över det innan man går vidare.
 Böckerna är illlustrerade med natur- och trädgårdsbilder från våra trädgårdar och miljön i Kullabygden i Nordvästra Skåne där vi bor, och vår tanke är att de ska samspela med texterna.
Jag är tacksam för samarbetet med Mette och för allt vi lyckats åstadkomma - faktiskt mer än tio böcker totalt! Jag är också tacksam för den vänskap som vi byggt upp under de år vi jobbat ihop och för allt vi lärt varandra. Känn efter - vad är du tacksam över?

Eftersom böckerna är i digitalt format kan vi inte gå runt och sälja dem, utan försöker nå ut via nätet, sociala medier och den här bloggen. Om du orkat läsa ända hit skulle vi vara väldigt tacksamma om du sprider informationen om våra böcker, om det är något du gillar.
Böckerna kan du köpa i nätbokhandeln som Adlibris och Bokus, men också i min webshop.
Tack!
Och allt gott,
Eva

Historiska pelargoner

$
0
0
POM; programmet för odlad mångfald har framförallt arbetat med att ta fram och föröka gamla kulturvärda trädgårdsväxter. Nu finns även ett par historiska pelargoner i handeln, märka med Grönt Kulturarv. 

Den vita på bilden heter 'Karna' vilket betyder den vita tösen. Zonalpelargonen ’Karna’ går att spåra tillbaka till södra Skåne i början av 1900-talet. Signe, som äger pelargonen idag, fick den av sin mor Helga när hon gifte sig 1956. Helga uppmanade Signe att vara rädd om pelargonen och bad henne att bevara den väl eftersom den alltid hade funnits i hennes föräldrahem när hon var barn. Signes mor var född 1895.
Signes mormor Karna, som var den första generationen att odla pelargonen, har gett namn åt den. Karna och hennes familj bodde i början på 1900-talet på en mindre bondgård i Västra Torp utanför Trelleborg. När dottern Helga gifte sig 1922 flyttade hon till en gård inte långt från föräldrarnas gård. Signe minns att i barndomshemmet stod pelargonen på husets glasveranda över sommaren och i den kalla men frostfria salen över vintern.
Signe vet inte hur hennes mormor har fått pelargonen, men hon har inte köpt den, för ”det gjorde man inte på den tiden”. Signe berättar att hon planterar nya sticklingar varje år.
’Karna’ är en zonalpelargon med mörkt gröna blad med en tydlig, mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda, vita och skiftar i grönt. De har endast några få ståndare och saknar pollen. Blommorna sitter kvar på stjälken efter blomningen.
Den här söta saken kallas 'Drottningminne'. Titta en extra gång på krukan också! Från gården Drottningminne i södra Jämtland kommer denna zonalpelargon, som fått gårdens namn. Sedan 1930-talet har växten i obruten följd funnits på gården och idag är det Ruth som i tredje generationen odlar och tar hand om den. På 1930-talet var det Ruths farmor, som skötte om den. Hos farmodern stod alltid pelargonen i österfönstret i köket eller i kammarens söderfönster. Hon tyckte om starka färger och därför var hon extra förtjust i ’Drottningminne’.
När farmodern dog, fick Ruths mor ansvaret för ’Drottningminne’ och därefter blev det Ruths tur att ta hand om den. Ruth har alltid minst 2 eller 3 exemplar hemma på gården för att hon ska vara säker på, att den ska finnas kvar.
’Drottningminne’ har ett kraftigt växtsätt och bladen har en svag, mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda och cerisefärgade med antydan till vita penseldrag i blommans mitt. Växten bär många blommor, som även som avblommade sitter kvar på stjälken.
Information och bilder kommer från Mäster Grön.

Allt gott!
Eva



Viewing all 272 articles
Browse latest View live