Quantcast
Channel: Med fingrarna i (j)orden
Viewing all 272 articles
Browse latest View live

Grönt, grönare, grönast

$
0
0
 Just hemkommen från branschmässan Elmia Garden där man visar nyheter (mycket kommer inte förrän våren 2016) är jag glad att kunna rapportera om en hel del extra gröna nyheter. Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik har tagit fram ett stort sortiment ekologiska produkter under märket Nature Mind, bland annat ekologisk blomsterlök och sättlök (bland annat vitlök som också är aktuellt att plantera snart). Verkligen välkommet eftersom just lökväxter är det som annars besprutas mest under framtagningen till konsument. Finns på nätet dessutom!
 Hestra har tagit fram handskar i bambumaterial. Ska bli spännande att prova dessa i trädgården.
 Nelson Garden fortsätter öka sitt sortiment av ekologiska grönsaksfröer - och några blomsterfröer, vilket är oerhört välkommet! Även här är det främst odlingen av fröet - alltså miljöhänsyn - som är största anledningen till att välja ekologiskt.
 Jord på påse är många gånger lika med 90% torv. Och som de flesta vet sjunker torven snabbt ihop och "äts upp" om man lägger den i jorden. Dessutom är återväxten av torv extremt långsam och brytningen kritiseras i många länder, på vissa håll är den faktiskt förbjuden. I Sverige har vi så gott om torv att merparten används till uppvärmning, men det skadar inte att titta på alternativ till torvjord. 

Weibull har tagit fram en 100% återvunnen jord som bland annat består av bark och trädgårdskompost. I denna är det ingen torv alls, och den kändes mycket bra att hålla i handen. Det ska bli spännande att prova den! Rölunda tänker ta fram en torvreducerad jord med ca 40 % torv.
 Automatisk bevattning måste inte anslutas till elkontakten, den här solcellsdrivna bevattningsanläggningen anpassar sig till hur mycket solen skiner och pumpar ut mer vatten ju soligare det är, men sparar under varma dagar. Genialt! Nominerad till Årets Trädgårdsprodukt. Från Irrigatia, säljs bland annat hos Impecta.
 Weibulls har också fler eko-fröer i sortimentet - heja heja!

På inredningsfronten kommer det många produkter gjorda av trä. Denna från Wikholm form. Också ett steg mot ekologiskt tänkande.
Återkommer med fler nyheter längre fram.
Hälsningar
Eva

Ätbara nyheter

$
0
0
 Ingen har väl missat att trädgårdstrenden nr 1 handlar om att odla ätbart. Här är lite nyheter 2016 som jag snappade upp på branschmässan Elmia Garden tidigare i veckan. Först ut groddar från Lilla Fiskaregatan/Johnsons. Fräscha härliga fröpåsar som får mig att bli sugen på att odla på en gång.
 Nelson Garden fortsätter förenkla för odlarna med flera nya odlingskit - och ny LED-belysning. Malabarspenat är pressansvarige Ulf Franssons nya favorit, en klättrande bladväxt som trivs bäst i växthusets skuggigare hörn. Spännande utseende, men smakmässigt har den lite att bevisa för mig.
 Syskonparet Veronica och Mikael från Impecta fortsätter plocka fram spännande nyheter - och de provodlar allt själva innan de släpper det, vilket ger dem en liten medalj. Till de ätbara nyheterna hör chili 'Hot Lemon', bifftomaten 'Buffalosteak' (den måste jag testa!) och en vacker sommarmorot som heter 'Purple Dragon'.
Från Impecta kommer också den här rucolan som har wasabi- eller pepparrotssmak. Mycket god! Den kommer absolut att ta plats i mitt grönsaksland i vår.

Är man intresserad av ätbara prydnadsbuskar så är den här körsbärskornellen 'Cornelian Cherry' inte så illa. De körsbärslika frukerterna smakar som en mix mellan körsbär och hallon. Riktigt söta och goda även om jag tycker originalen kanske smakar lite bättre.

De kämpande och duktiga växtförädlarna på SLU jobbar hårt för att vi ska få friskare och godare bär- och frukter. Nu lanserar de fyra nya äpplen: Lovisa, Trulsa, Agnes och Folke. I min gom är Agnes det godaste äpplet. Alla fyra har fått E-status. Nytt är också att äldre frukt- och bär med särskilda historiska kvalitéer märks med "Grönt kulturarv'.
Allt gott,
Eva

Nöje med nytta

$
0
0

 Hej! Lite fler nyheter från mässan Elmia garden. Hoppas ni inte tycker jag tjatar, men jag vill gärna dela med mig av allt kul jag såg där. Och ja - pallkragen är fortfarande het! (Kul tycker jag som ju skrivit boken Odla  i Pallkrage.)
 Gunnel på Eld Garden reagerade på platsrör som används i min bok och designade ett metallstöd till fiberduken istället. Det blev riktigt snyggt tycker jag. Tre praktiska kringor på metallstödet gör det lätt att hålla uppe fiberduken. Får nog skaffa några ...

Nelson Garden har tagit fram en "dragspelsspaljé" till pallkragen som är praktisk om man vill odla ärtor, bönor eller andra klättrare i pallkragen. Nätt och praktiskt, lätt att flytta runt mellan säsongerna.
 Fina redskap gör mig svag i knäna. Ofta lönar det sig att lägga någon hundralapp extra på riktigt bra redskap. Just i pallkrageodling tycker jag de halvlånga redskapen fungerar extra bra. Så några av de här från Burgon & Ball (Lilla fiskaregatansträdgårdsbutik) önskar jag mig i julklapp.
 Oljekanna blir vattenkanna. Ulf Fransson använde sin pappas gamla oljekanna som vattenkanna, en kollega kom förbi och så blev det verklighet. Från Nelson Garden.
 Knäskydd med blommor från Garden Girl.
 Den här enbenta pallen, One Leg är designad av en dansk kvinna, Marianne Schmidt. Mycket skön att sitta på och man kan röra sig fritt då den fungerar även i lutande tillstånd utan att halka. Det kommer också en högre variant till skrivbordet som jag ska ersätta min slitna kontorsstol med. Bra för rygg och hållning!
 Samma tjej säljer de här praktiska hinkarna med lock i härliga färger som man själv kan kombinera. Men det bästa är att de tål att stå på så de är samtidigt en pall. Borde ha en i växthuset och en i köket!
Och så får ni lite blommor också. Den här buketten var maffig och härligt höstig tycker jag.
Allt gott,
Eva

Otroliga oktober

$
0
0
Efter en varm och skön september började oktober med riktigt höstväder - blåst och regn. Men vi har också fått några soliga sköna dagar och då är hösten som allra härligast! Jag älskar färgskiftningarna, den höga rena luften, daggvått gräs och så förstås alla bär och frukter. Inte bara dem som går att äta utan också alla prydnadsfrukter som min pärlrönn, Sorbus koehneana. Visst är den vacker! 

 Under alla stora squashblad fann jag en enorm squash - ja, det är en normalstor sekatör! Jag vet inte riktigt om den går att äta, men jag låter den ligga framme och bara vara vacker så länge. Kanske kan man skära den i skivor och steka?
I samband med att jag höll föredrag på Tjörnedalagården på Österlen passade jag på att besöka Kiviks hamn och titta på Emma Karp Lundströms äppeltaval - något jag drömt om i många år (men alltid missar för att det krockar med så mycket annat). Det var precis så makalöst fantastiskt som jag drömt om! Otroligt vilka nyanser hon och hennes team lyckas få fram.

Vildvinet sprakat i rött - ännu har vi inte haft frost här i Höganäs men däremot några kalla mornar som lockar fram höstens färgspel. Jag älskar den här tiden när allt börjar falla men ändå har så mycket att ge.

Många växter har fått flytta inomhus i skydd från kyla och blåst. Visst fyller jag växthuset med sånt som ska övervintra där, men allt får inte plats och då blir alternativet vårt "orangeri" - som egentligen är ett rum i bostaden med stora fönster mot söder. Här håller vi lite svalare (ca 18 grader) och det gör att många växter övervintrar fint. Efter jul brukar jag hänga upp belysning men det är så fult att jag helst vill vänta till efter helgerna.
Hoppas ni också njuter av hösten!
Eva
PS. Följ mig gärna på Instagram där jag finns under namnet robilde.


Att sätta vitlök

$
0
0
 Det har varit en mild oktober och inte förrän nu har jag velat plantera min vitlök. Jag bor i zon 1, bor man i kallare klimat så kanske man sätter tidigare, men det är inte för sent så länge inte tjälen gått i marken. Jag böjar med att förbättra jorden i pallkragen med ett par rejäla hinkar kompost (hemmagjord jord).
 Därefter strör jag över basaltmjöl som innehåller mängder av goda mineraler som stärker lökarna och ger bättre tillväxt. Vänder till sist ner kompost och basalt i den gamla jorden.
Delar på klyftorna (utan att skala dem!) och sätter dem i fyra rader med 10 centimeter mellan klyftorna. Lägger ut dem ovanpå jorden för att få så jämnt avstånd som möjligt.
 Kolla vilka jätteklyftor sorten 'Aleksandra' har jämfört med den lilla 'Messidor'. Räknar med att det blir skillnad i resultat också. 'Aleksandra' har jag köpt av en Facebook-kompis, den andra har jag odlat själv.
Till sist gräver jag ner dem på 10 centimeters djup. När det blir något kallare täcker jag pallkragen med höstlöv som skydd över vintern, och kanske lite halm också. När snön smält tas halmen bort och under våren gödslas vitlöken ett par gånger (nässelvatten eller hönsgödsel). Vattning kan behövas om det blir torka, men min jord är mycket fin och fuktighetshållande så förhoppningsvis inte. I juli är det dags att skörda.
Allt gott,
Eva

Blommor i ull

$
0
0
Befinner mig i Stockholm för att besöka mitt förlag och en av mina tidningskunder. Passar på att gå på museum, vilket jag älskar. Det blir Sven Harrys konstmuseum och en utställning med Inger Johanne Rasmussen från Norge.
Hon gör collage av handfärgad ull, många med blom- och naturmönster.
Vackert, fantasifullt och inspirerande.
Det här måste väl vara en pion?!
Blir väldigt sugen på att brodera något jag med!
Missa inte om ni har vägarna förbi.
Allt gott,
Eva
PS. Fin smyckeutställning pågår samtidigt. http://www.sven-harrys.se/sv/

Odla ekologiskt med Gröna Fingrar

$
0
0
Äntligen får jag visa min nya bok Odla Ekologiskt som kommer på Massolit förlag ut i början av mars 2016. Jag har jobbat med den under ett helt år och just nu lägger vi sista handen vid illustrationer och bildtexter. Sedan ska den sättas och tryckas och så kommer den i handeln lagom tills det är dags att börja gräva igen (om man nu vill gräva - många eko-odlare täckodlar numera och slipper gräva). Det finns till och med en metod som heter no dig-gardening. Om detta och mycket annat kommer det att handla om i den nya boken. Jag försöker undvika pekpinnar och måsten och istället tipsa om att det kan vara enkelt att odla ekologiskt. Och så självklart!

Måste också få skryta lite om de "gamla" böckerna i serien Gröna Fingrar som blivit översatta till både finska, estniska, norska och danska. Danskarna är "bäst" och har hittills gett ut fyra av böckerna. Visst ser det tjusigt ut i katalogen när fyra av de sex trädgårdsböckerna i Nytt Nordiskt Förlags katalog är mina! Även Odla ekologiskt kommer på danska, redan våren 2016 faktiskt.



I våras kom Odla ätbart som är en praktiskt handbok i hur du odlar allt ifrån grönsaker, bär och frukt till ätbara blommor, ogräs och prydnadsbuskar. Plus lite recept på sådant som är enkelt och gott.

Det är både med glädje och sorg jag summerar den här fina lilla bok-serien, den sjätte - Odla ekologiskt - blir den sista, åtminstone som det ser ut nu. Men jag är så väldigt nöjd med resultatet. Det är fina, tipsiga och inspirerande böcker som trots det lilla formatet innehåller massor av kunskap. Dessutom är de billiga för läsaren, priset ligger kring 150 kronor vilket nästan är oförskämt prisvärt. Den största succén är Odla i Pallkrage som bara i Sverige sålt över 30 000 exemplar - vilket räknas som mycket bra. Övriga heter Växthus & Uterum, Beskära Träd och Buskar, Perenner - skapa med blommor.

Skulle du vilja köpa någon eller flera av böckerna finns de att handla i bokhandeln förstås, men också via min hemsida där man kan få dem signerade - det är bara att fylla i rutan i webshopens "kassa".
Allt gott,
Eva

Trädgårdskalendern 2016

$
0
0
Nej, tyvärr blir det ingen Trädgårdskalender 2016 av mig och fotograf Eva Lie. Jag har fått frågor på mejl och via facebook, men måste tyvärr meddela att det inte blir nåt. Det har varit strul med förlaget och nu har vi gett upp samarbetet. Själv har jag hittat en vacker kalender hos Bookbinders design, dessvärre utan trädgårdstips. Allt om Trädgård ger ut en trädgårdskalender som ser fin ut, men jag har inte hållit i den.
Min egen kalender fyller jag nu med vårens föredrag bland annat. Jag kommer att besöka följande orter:
13/2 Tjörn. Odling i Pallkrage.
9/3 Simrishamn. Odla ekologiskt.
16/3 Halmstad, Odla ekologiskt i pallkrage - samt lite om nässlor.
5/4 Billesholm. Om nässlor och andra örter.

Jag håller max ett föredrag i veckan och ingenting från v 15 och framåt. Men det finns lediga tider v 4, 5, 9 och 13 om du vill boka in mig. Ämne kan vara som ovan eller annat trädgårdsrelaterat efter önskemål. Jag tycker det är kul att skräddarsy föredrag till olika föreningar och verksamheter.

Allt gott,
Eva

I love trädgårdsböcker

$
0
0
Inte nog med att jag skriver trädgårdsböcker, jag älskar att läsa dem också.
Det börjar dock bli trångt på vissa hyllor. Snart måste jag gallra.
Fast inte bland de gamla klassikerna. Det skulle göra för ont.
En hylla är fylld med trädgårdsterapi och en annan med Claus Dalby. Dem lämnar jag inte ifrån mig...
Nu har jag dessutom fått ärva ett halvt bibliotek till. Så jag har att läsa på jullovet...
På tur står de här två. Vilken bok saknar du i ditt trädgårdsbibliotek?
Allt gott,
Eva

Tekalender dag 1

$
0
0


I december.
I år kommer min adventskalender att handla om örtte. Jag har tagit 24 örter ur mitt husapotek och kommer att blogga om dem, en per dag till julafton.
Just nu drar älggräs-te i min mugg. Det ska dra 5-10 minuter under lock så att inga ämnen ångar iväg.
Påsarna har jag köpt tomma på nätet. Det står örtens namn på men numreringen är slumpmässig. Lite överraskning ska det ju vara!

Älggräs, Filipendula ulmaria, innehåller salicylsyra och är alltså naturens egen värktablett. Älggräs är också bakteriedödande, inflammationsdämpande och bra för magen. Teet doftar behagligt nyslaget hö och blommande gräs, smaken är försiktigt söt och blommig. Tankarna går till fläderblom, men betydligt mildare. Gott! 
Mer info finns förstås i boken. Vill du ha ett signerat ex handlar du på WWW. Robild.se.
Allt gott,
Eva

Dag 2 - Mitt livselixir

$
0
0
Dagens örtte i kalendern är brännässla. Det är naturens livselixir som ger energi och vitalitet till både kropp och själ. Järn, C-vitamin och kväve är bara något av de nyttiga ämnena som nässlan innehåller. Dessutom får nässlor kroppen att öka produktionen av serotonin.
Detta gröna guld äter jag sex dagar i veckan hela vinterhalvåret för att hålla mig pigg och glad. Antingen som te eller som torkat pulver (nässelmjöl) eller nässelfrö som jag lägger på frukostyoghurten.

Extra trevligt blev det att dricka dagens örtte i Trädgårdstisdags trädgård där jag var på jobb idag. Det var både planering inför 2016 och en del praktiskt jobb. Passade också på att skörda en kvarlämnad rödbeta på minst halvkilot.
Allt gott,
Eva

Dag 3 Det eviga teet

$
0
0

Dagens örtte är daggkåpa, eller rättare sagt jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, som jag skördat från rabatterna i min egen trädgård. Denna perenna - eviga - växt har i århundranden använts av kvinnor för att minska besvär som mensvärk och kraftiga menstruationsblödningar. Daggkåpa innehåller garvämnen som gör att den är sammandragande och är dessutom koagulerande vilket gör att daggkåpa påskyndar läkning vid mindre sår (både urvärtes och invärtes). Teet lindrar också klåda och är kramplösande.
Tack vare garvsyran så är daggkåpe-te en aning strävt och lite beskt, men det smakar också blommigt och friskt så det är inte oangenämt att dricka. Den som har kraftiga mensblödningar kan dricka en kur på ett par koppar om dagen i 4-6 veckor för att lindra besvären. Ett avsvalnat te fungerar utmärkt att badda på sår eller kliande utslag. Det anses också ha föryngrande verkan. Förr samlade man upp daggdropparna från daggkåpans blad och använde som ansiktsvatten för att minska rynkor, Säkert kan den sammandragande effekten ha hjälpt till där.
Både blad och blommor kan användas till te, bladen ger ett något strävare smak än blommorna.
Läs mer i boken Örtte & Huskurer!
Allt gott,
Eva

Dag 4 Magens bästa vän

$
0
0
Fänkål, Foeniculum vulgare, är en ståtlig ört som påminner om gigantisk dill. Bladen är goda i te, men idag innehåller min kalender en påse te med fänkålsfrö. De ska helst sjuda en stund för att smaken ska komma fram ordentligt.
Fänkål smakar som anis eller lakrits med en hint av dill. Örten är kramplösande och lindrar magont i samband med kolik, magknip och mensvärk. Den hjälper också mot gaser och uppsvälldhet. Teet dricks med fördel efter måltid eller strax innan en större måltid/fest (läs julmat). Till små barn ge man avsvalnat te, teskedsvis.
Fänkål ökar aptiten och är även slemlösande. Det går också bra att tugga på några frön före eller efter maten.
Odlar du inte fänkål kan du köpa en påse på bakhyllan i mataffären.
Dela gärna bloggens innehåll med andra.
Allt gott, Eva


5 Kvinnlig charm

$
0
0
Salvia, Salvia officinalis, finns i dagens lucka. Salvia brukar kallad kvinnoört då den lindrar värmevallningar i samband med klimakteriet, men den minskar även arm- och handsvett. För bra effekt dricks det som en kur, två koppar om dagen i 3-4 månader.
Salvia stärker minnet och förebygger demens. Själv använder jag det oftast vid halsont. Då låter jag teet bli ljummetoch  gurglar med det varannan timme. Otroligt effektivt eftersom det hämmar både virus och bakterier.
Fortfarande står salvian fräsch i min trädgård, men använder du färska blad så sjud dem en stund för att få ut de verksamma ämnena.
Salvia smakar väldigt karakteristiskt och det kan ta tid att lära sig tycka om det, men själv är jag väldigt förtjust i smaken.
Tänk på att salvia är otroligt potent och att du därför inte ska dricka det dagligen. Efter en kur gör alltid uppehåll en vecka.
Allt gott, Eva


6 Ko-lugn

$
0
0
Efter en tur till det stora köpcentrat är kroppen på högvarv och då passar det utmärkt med dagens örtte som är kamomill, Matricaria chamomilla. Det är ett milt te känt för att vara lugnande och rogivande, inte minst på stressmagar. Det löser kramper i magen och gör det lättare att somna, så det är också ett bra kvällste. Perfekt för den som har mensont eller är gasig i magen. Även små barn kan ges kamomillte (ljummet) vid till exempel kolik eller tandsprickning.

Kamomill går att odla i trädgården men växer också vild i till exempel dikesrenar och på mager mark. Det gäller dock att inte ta fel då det finns många som liknar denna skönhet, till exempel baldersbrå som inte är giftig men smakar och doftar illa och saknar de goda effekterna. Om man är osäker kan man dofta på blomman eller klippa itu blomkalken (det gula). På kamomill är detta ihåligt, det är det inte på prästkragar och baldersbrå.
Kamomillte smakar milt, lite blommigt och gräsigt. Det är stor skillnad på färskt kamomillte som plockats under sommaren och torkats av en själv och det hö man ibland får när man köper kamomillte på påse.
Allt gott,
Eva

7 Sötare än citron

$
0
0
 Citronverbena, Aloysia citrodora, är den ört som smakar mest citron av alla - efter citronen själv förstås. Själv använder jag den främst som smaksättare, både i blandteer (perfekt till nässla bland annat) och i kallt vatten (gott i dricksvattnet på sommaren).  Det är bra mot lättare illamående och används på vissa håll i världen som smärtstillande.

Tepåsarna jag använder till min adventskalender kommer från House of tea, en webbutik som jag googlat fram. De är lätta att fylla och ger ingen smak åt teet. Till vardags använder jag tesilar av metall, eftersom det är enklast så. När jag har färska örter lägger jag dem oftast i vattnet utan någon påse eller sil alls, då är de så lätta att fiska upp med en gaffel - eller så äter jag upp dem helt enkelt.

Citronverbena är inte härdig på friland utan måste vinterförvaras frostfritt. Det går fint med en sval källare eller ett förråd eftersom växten tappar bladen. Dock måste den fram i ljuset på våren så att den kan utveckla nya blad. Min planta står i växthuset där jag håller plusgrader. Ännu har den inte tappat alla blad, men den är på god väg. Det vanligaste misstaget man gör med citronverbena är att övervattna den på vintern. När den är i vila vill den inte ha något vatten alls, då ruttnar den. Plantan är sen i starten så på våren är det särskilt lätt att man i sin iver att få den att grönska häller på en skvätt vatten extra, och så är det kört. Sommartid vill den ha både vatten och näring och den är väldigt lätt att föröka med sticklingar.
Trevlig vecka!
Eva

8 I uppfriskande sällskap

$
0
0
Dagens lucka är ett uppfriska myntate, Mentha sp, som jag drack på ett frukostmöte med det nya kvinnliga nätverket Anna i NV Skåne. Ett 40-tal företagande kvinnor i olika åldrar träffades och dessutom inspiration av en liten föreläsning som hölls av Johanna som driver webshopen Cirkusfabriken.
 Mynta är uppfriskande och uppiggande, det ger fräsch andedräkt (perfekt när man äter frukost i sällskap med andra tänker jag) men förbättrar även matsmältningen och minskar problem med gaser och uppsvälld mage samt löser upp slem och lindrar förkylning. Mynta är också bra mot lättare illamående.
Frukostmötet hölls på krogen Rut på Skäret som drivs av Kullalamm - som också har en fantastiskt välsorterad och vacker butik i Skäret utanför Höganäs i Kullabygden. Både kött, lammskinn, ullprodukter och fina matdelikatesser (bland annat te, faktiskt!) finns i denna pärla till butik.
Ha en underbar dag!
Eva

9 Läkande malva

$
0
0
 Den vackra läkemalvan, Althaea officinalis, är en gammal klassisk läkeväxt, det säger ju namnet både svenska och latin (officinalis = för medicinskt bruk). Tidigare såldes bröstkarameller och alteasirap på Apoteket mot bland annat hosta och halsont. Läkemalva är också läkande på mag- och tarmslemhinnan och lindrar därför magkatarr. Det skyddar också slemhinnan vid t ex cellgiftsbehandling.
 För att brygga te på läkemalva använder man rötterna och deras tvättas och torkas för att tas fram och användas vid behov. Antingen hackar/mixar man dem fint eller så stötar man bitar i mortel vilket jag gjorde. Därefter låter man rötterna sjuda i 5-10 minuter.
Läkemalvate smakar mycket milt och påminner en del om maskros-te (på rötterna), men väldigt mycket snällare i smaken. Man kan tillsätta citronverbena, infgefära eller lite honung om man vill ha mer smak.
Allt gott!
Eva

10 En ört som gör dig starkare

$
0
0
 Jag vet att jag brukar hylla ogräsen, men åkerfräken, Equisetum arvense, är verkligen inget jag vill ha i trädgården. Med sina djupa rötter är det något av det svåraste att bli av med. Jag hade också känslan av att åkerfräken skulle smaka äckligt, men det gör det inte. Smaken är mild och ok, inget kulinariskt val, men ett nyttigt!

 En fördel har de djupa rötterna och det är att åkerfräken kan ta upp näring från djupet. Den innehåller mycket kisel vilket gör att den bidrar till att öka antalet vita blodkroppar och därmed gör att kroppen bättre står emot angrepp utifrån (perfekt när jag har en förkyld person hemma). Åkerfräken är stärkande för cellerna i hår, hud och naglar, är sårläkande och förbättrar sömnen. Avkok på åkerfräken (när man sjudit det längre) kan när det svalnat användas för att spraya på växter, till exempel gurkplantor, så motstår de röta och bladmögel bättre. På liknande sätt stärks vår bindväv och våra blodkärl. Allround och stärkande!

Åkerfräken växer i hela landet och kan plockas vild eftersom vi har allemansrätt. Det gäller dock att plocka rätt art eftersom det finns giftiga släktingar som kärrfräken. Åkerfräken känns igen på att "tänderna" på stjälken är kortare (=ofarliga) än den första noden på bladen. Titta på bilden så förstår du hur jag menar.
Hoppas morgondagens te är lite godare - nästa gång jag gör åkerfräkente så blandar jag det med något som också smakar lite mer, nässla kanske.
Allt gott,
Eva

11 Njurvänligt

$
0
0
Gullris, Solidago, är teer för dig med problem med njurar och/eller urinvägar. Det motverkar problem som trängningar, njursten och urinvägsinfektion. Det motverkar bakterietillväxt och inflammation. Jag har egen erfarenhet av att bota urinvägsinfektion genom att dricka tre koppar om dagen plus stora mängder tranbärsjuice. Gullris har visat sig vara effektivt även när pencillin går bet. Men man måste vara uppmärksam, vid feber eller försämring - kontakta läkare.
I trädgården är gullris en vacker prydnadsväxt som kan sprida sig lite för mycket och även ut i naturen, därför anses det inte så "fint", men skörda några blommor till husapoteket innan du klipper ner plantan! Gullris är även bra mot svampsjukdomar som torsk och candida. Även i dessa fall funkar en intensivkurs bäst.
Smaken är inte så god, ganska sträv och liksom "torr", men vad gör det om den botar?
Undrar du över texten på koppen så står det Prekas, vilket är norska för "vi råkas". En present från norsk tv, NRK.
Allt gott, 
Eva


Viewing all 272 articles
Browse latest View live