Quantcast
Channel: Med fingrarna i (j)orden
Viewing all 272 articles
Browse latest View live

Mormorsfavorit

$
0
0
 Toffelblomma. En växt som jag provade inomhus på 80-talet och lyckades ha ihjäl på tre dagar eller nåt sånt. Sen var den avfärd som trist mormorsblomma. Omodern, svårskött och rätt ful. Men så hände något: häromåret började man sälja toffelblomma på långa blomstjälkar som utplanteringsväxt för den sena våren. Och nu är jag fast. Jag tycker de där svävande bubbliga blommorna i kraftiga färger är som gjorda för att pigga upp en vårdag.
De behöver ganska mycket vatten för att trivas och får inte utsättas för alltför hård frost - då tar särskilt blommorna stryk. De tål någon enstaka minusgrad, blir det kallare får man lägga över fiberduk. Och skulle olyckan vara framme kan man klippa ner de vissna/frusna blommorna så kommer det nya knoppar. Passar du den och knipsar bort överblommat har du en fin växt ända fram emot midsommar. Och då vill man ju ändå byta ut den mot något mer somrigt.
Skön vår,
Eva
PS. Vill du se ännu mer av mina bilder finns på jag på Facebook och på Instagram/Twitter som @robilde.

Damm didamm damm

$
0
0
 Det är något alldeles särskilt med en damm i trädgården. Så här på våren när magnoliorna speglar sig i vattnet är det rent magiskt.
 Kabbelekan som blommar, hornsärven som flyter på ytan och grodan (ok, fusk) som njuter på en sten.
 Om det inte vore för att de bilderna togs för tre, fyra år sedan och att dammen i år var både igenväxt och tom på vatten efter en läcka. Jag var tvungen att byta ut duken eller ta bort dammen helt. Och eftersom växterna invaderat dammen och gjort att jag knappt haft någon fri vattenyta de senaste två åren blev beslutet att ta bort dammen för gott.
 Tillbringade två heldagar med att dra loss den gamla duken som låg nästan en meter upp över kanten. Det var kämpigt att få upp den, inte minst på grund av alla rötter som växt över (just de växter som jag ville ha där men som det så småningom blev för mycket av.
Jag kunde konstatera att grundarbetet var gediget gjort med en botten av sand som skulle förhindra läckage (och stod emot i över tolv år) och en hylla för växter att växa på. En djuphåla för fisk (El paso blev nio år men sedan han dog har vi inte haft fisk vilket kan ha bidragit till att dammen växte igen.)
Nu har jag fyllt igen med kompost och jord och de ser naket och fult ut - inget att visa ännu. Fast några rosor och pioner har jag redan planterat ut. 

Jag har dock sparat en liten hörna för en eventuellt ny damm, eller kanske bara ett vattenblänk i någon form. Ett tag tänkte jag gjuta en fågelbad typ Ulla Molin, men jag är inte säker på att jag kan få det att bli tillräckligt snyggt. Tänker att jag har en skyldighet till alla fåglar, insekter, katter (grannarnas) och igelkottar som brukade komma hit och dricka. Plus att det är så underbart vackert med vatten i trädgården. Grunnar dock ännu på konstruktionen, så har ni tips så tar jag gärna emot det! Och jag längtar efter att kunna återplantera en vit kabbleka som kan få spegla sig i vattnet.
Allt gott!
Eva

Tulpanfestival

$
0
0
Helt magisk tulpanfestival i Slottsträdgården i Malmö som pågår just nu. Håller nog en vecka eller två till, beroende på vädret. Värt ett besök. John Taylor gör ett storartat jobb i parken. 
Min favorit just nu heter Slawa.
Sen tar man lunch eller fika på Tareq taylors café. Eller både och.
Allt gott, Eva 

Tulpanfrossa

$
0
0

Jag bara måste få visa några fler bilder från Slottsträdgården i Malmö, tagna med min riktiga kamera. Det är helt makalöst att uppleva det här havet av tulpaner! Tulpanen är en av mina absoluta favoritblommor.
 Den här heter 'Aperitif', en tulpan i de skånska färgerna.
 'Dream touch', en fylld skönhet med stadiga stjälkar.
 'Gudoshnik double'är en annan dubbel tulpan med så tunga blommor att de riskerar tippa över. Vore det hemma skulle jag plockat och njutit av den i vas.

En nyhet för mig i verkligt sköna nyanser 'Slawa'.
 När tulpanen öppnar sig så här och blottar sitt inre blir jag yr som en vårrusig humla, 'Sweet Impression'.

 Och här är Maestro himself, John Taylor i rosa väst, på guidning i Slottis. Gör ett besök du också! Blir det inte för regnigt eller varmt håller sig många av tulpanerna till nästa helg, men jag skulle tro att de är som allra bäst just nu. (Några sorter har förstås blommat över, men andra har ännu inte slagit ut.)
Allt gott,
Eva

Färgstarkt

$
0
0
 Jag kan inte låta bli att visa några av tulpanerna från min egen trädgård. Det här är min favorittid i trädgården! Flaming Spring Green är en verklig favorit sedan några år tillbaka. De gröna stråken i blomman blir pricken över i.
 Queen of Night är en klassisk "svart" tulpan som jag tycker mycket om, inte minst ihop med det vita löjtnantshjärtat.
Den här kombon är annars min favorit för i år: orange, svara och lila/rosa tulpaner. Lysande och färgstarkt - precis som jag vill ha det så här års (fast jag älskar ju vitt också).
Allt gott,
Eva

Hemma hos mig

$
0
0
 Några bilder från min trädgård just nu, fotade igår kväll. Fembladig akebia.
 Löjtnantshjärta.
 Svavelpion.
 Mårbackapelargon (på nya hyllorna i växthuset).
Aroma äppelträd i blom.
Varmaste hälsningar
Eva

Garden show i Malmö

$
0
0
 Hej! Dags igen för Malmö Garden Show - pågår hela helgen - och väl värt ett besök om man bor i södra Sverige. Man håller till i Slottsträdgårdens utkanter vilket gör att man även kan se Slottsträdgården i försommarskrud - de sista tulpanerna är ännu fina! Här en tjusig trädgård med entré att längta efter. Och varför har vi inte mer tapeter i trädgården (jo, jag fattar varför men det kändes så självklart med mönstrade väggar här).
Att jag har fokus på vatten syntes på mina bilder. Detta är en variant som jag gillar. Undrar om den håller tätt bra? "Ur ett perspektiv, en lek med siktlinjer och rumslighet på liten yta" av Trädgårdshandeln i Limhamn,
 Vinnaren i år blev trädgården med det här skjulet. Charmigt och välgjort, lite Chelsea Flower Show-varning på det (vilket jag tycker är positivt). "Grönska i glömska" av Hvilan Utbildning.
Bäst gillade jag entrén med den här grinden med bergsklematis, montana-klematis heter det visst numera. Skirt och rustikt är alltid fint ihop.
 I Slottsträdgården har Peter Korn gjort en tuff trädgård med grus och växter i milda nyanser av rosa, vitt och blått. Det här var det mest färgsprakande jag såg där idag. Sparsmakat och coolt, och många udda växter som gör den intressant.
 Men på själva showen hade Peter gått loss rejält med mängder av färg. Här blandar han frejdigt tagetes och petunior i rött, gult och orange med vackra bladväxter. I en rad med rödmålade lådor har han byggt ut som en "bergsrygg". I dessa grusfyllda lådor växter torktåliga stenpartiväxter, eller alpiner som man också säger. Här finns det plats för finsmakarväxterna mitt ibland allt det "vanliga". Dubbelt coolt eftersom han visar hur man kan använda dessa växter i två helt olika sammanhang. Min favorit (och ja, jag kom hem med en kasse konstiga växter som jag vet precis var jag ska plantera). "Utsläppt" av Peter Korn.
 Engelsmannen David Wyndham Lewis "The Artists Garden" gjorde en brittisk trädgård med Ausin-rosor och lavendelhäckar samt en teglad korsgång. I fonden en eldstad som bara var en illusion. Det gillar jag. Dessutom inte helt symmetriskt utplacerade växter, utan mer organiskt mitt i det välordnade. Ja, tack!
 I samma trädgård också ett betongfågelbad från 60-talet. Det skulle passa utmärkt istället för dammen i min trädgård. Om någon sett ett liknande till salu så vill jag gärna veta var!

 På Chelsea FS är det här en växt som synts mycket de senaste åren, hundkäx 'Ravenswing' en favvo som jag inte kan motstå. Tillför precis det där lilla vilda man vill åt och så med de röda stjälkarna.
 En av balkongerna hade fräcka hyllor som jag inspirerades av. Man kan aldrig få nog av sånt som växer på höjden. Lite osäker på vem som gjort den här.
På den här balkongen var det extra allt av både växter och prylar. Som det gärna får vara i en idéträdgård tycker jag. På baksidan dolde sig det här:
 Det enkla är det vackra. En glasburk som blir en vas åt de vilda blommorna - ja, så gärna så. "Balkongliv för livsnjutaren" av Karl-Fredriks Blomsterkreationer.
Trädgård för alla - oavsett funktion på kroppen - var denna balkong en hyllning till. Jag hoppas att många funktionshindrade får möjlighet att odla sin trädgård, även om gräsmattan väl får ses som en symbol för så praktiskt blir det ju inte. "Urban Nomad Balcony" av Stadsbruk.
Flätverk lockar mig alltid - från pilkorgar till rostigt armeringsjärn. "Revolt" Alnarp community.
Ja, det var ett litet smakprov - åka gärna dit och titta själv!
Försäljningsområdet är fullt av duktiga odlare, så det går att handla riktigt fina plantor till bra priser - mycket ätbart men också rosor, träd, perenner och ettåringar. Och så finns Bitte och Rune där från Örtagårdens plantskola. De har bland annat örter, chili, tomater och aubergine, samt säljer min bok Örtte & Huskurer. Det enda stället i Malmö som har boken (än)! Och bara i helgen då alltså (annars säljer de den via sin hemsida). Så vill du bläddra innan du shoppar är det här ett utmärkt tillfälle!
Allt gott,
Eva

Pioner sökes

$
0
0
 Nu börjar den härliga piontiden! Först ut hos mig är svavelpionen med sina härligt ljusgula blommor. Den fascinerar mig lika mycket varje år.
 Jag älskar också buskpioner av olika slag, inte minst Gansu-gruppen, eller som de kallas Rockii-pioner. Den här är plåtad hos en god vän.
Hemma har jag den här tegelröda småblommiga buskpionen, Paeonia delavayi. De blir olika röda och kan även vara gula och allt däremellan. Min doftar underbart av gröna äpplen, men har också ett väldigt vackert bladverk och söta små blommor.
Då jag har planer på att skriva en ny pionbok så letar jag med ljus och lykta efter vackra trädgådsmiljöer med pioner. Har du en sån trädgård och kan tänka dig att visa den för mig (och min kommande bok), eller ett tips om någon, så mejla mig gärna på eva(at)robild.se Gärna i södra halvan av landet.
Varmaste hälsningar
Eva

Utflyktstider

$
0
0
Idag, fredag, ska jag på Trädgårdsrundan i NV Skåne. Det är alltid givande att besöka privata trädgårdar. Men jag vill också tipsa om ett annat evenemang som pågår helgen ut, nämligen Mit hjem er mit Slot i Köpenhamn.

 Det hålls i Frederiksbergs Have där Danska trädgårdssällskapet har en underbar trädgård. Bland annat finns de här vitblommande blåregnsbågarna där. De hade inte riktigt slagit ut igår, så lördag-söndag lär bli perfekt för dem.

 Här finns också vackra azaleor, pioner och udda träd och buskar. Själva utställningen/mässan är utspridd i parken så man kommer runt och får se det mesta.
 Inte så mycket stadsodling tyvärr, men det här höjde humöret på en pallkrageentusiast som jag.
Om vem vill inte ha en bronsskulptur av en kålkvinna som Jytte Hoeg har gjort. Först gör hon en avgjutning av äkta kål, det är väl därför de ser så levande ut.
 Petunior är mitt nya måste i år. Det finns många härliga färger och kombinationer som inte är så skrikiga.
 Elegant på danskt vis.
 Buketter med känsla av vilda blommor. Gillar!
 Vackra blomstermotiv är jag väldigt svag för, kanske för att jag inte kan rita själv.
De svarta blommorna tar också stor plats i den danska designen. Men här finns också färgglatt och sobert blått och grönt. Något för de flesta smaker. Det är mycket prylar också - keramik, loppis och antikt, kläder och diverse tillbehör. Tyvärr inga idéträdgårdar, men det är ändå roligt att se något annat än det vi brukar se i Sverige.
Allt som allt en positiv känsla (kanske var det vädret också eller hylleblomssaften jag drack sittande i skuggan). Men ta med kontanter - danskarna är som vanligt usla på kortbetalning och de har visserligen sin egen variant på swisch, men den funkar inte för oss svenskar.
Här är länken till dig som är mer intresserad: http://www.slotsudstillinger.dk/4
Allt gott,
Eva

Trädgårdsrundan 2015

$
0
0
 Hej! Det har varit en massa administrativt strul kring Trädgårdsrundan i NV Skåne i år. Men det är ingen anledning till att hoppa över turen. Som vanligt deltar en massa privata trädgårdar och de flesta är mycket fina - andra visar sin helt nya trädgård som vi förhoppningsvis får följa framöver. Vårt första stopp var på en av plantskolorna, Mellanmossen i Påarp (visserligen inte med officiellt i år, men en gammal trogen deltagare). Ängen med gökört i rosa och vitt skulle jag gärna vilja ha hemma, om det fanns plats.
 I en privatträdgård i Påarp fanns den här humleéntren till köksträdgården. Snyggt.
 En jättelik trädgård i Mörarp med enorm damm och det här fina vattenfallet.
 En ett år gammal (ny!) trädgård i Ödåkra imponerade med sin entusiasm och skaparglädje.
 Finaste besöket blev ändå hos Jutta i Jonstorp där jag varit förut. Vackert, välskött, välkomponerat och många fina idéer. Att binda ihop äppelträd med en rabatt är kanske varken nyskapande eller omöjligt att göra, men det görs för sällan och så himla fint det blir jämfört med att ha träden stående ensamma i gräsmattan.
 Här fanns också flera "trädgårdar i trädgården", bland annat den här lilla gången med rabatt på vardera sida. Sen finns det förstås många andra trädgårdar på rundan - men det här var vad vi hann med igår. Kanske tar jag en liten runda till idag.
Efter att ha sett en massa fint hos andra är det ändå skönt att komma hem till sitt eget och inse att det är rätt fint, det med. Just nu blommar blomsterkornellen 'Venus' som jag är väldigt kär i.
Allt gott,
Eva
PS. Trädgårdsrundan har nu en egen facebooksida https://www.facebook.com/groups/1602145980067382/?fref=ts med inlägg från de olika deltagarna.

Jag drunknar

$
0
0
 Jag har varit på ett par dagars pionresa och det kan inte hjälpas, det känns som att jag drunknar i ett ljuvligt av av kronblad. Och det finns många älsklingar bland pionerna, men mest av allt tycker jag om dem som är alldeles för mycket och rymmer hundratals kronblad.
Det känns som att jag skulle kunna äta dem, som om de vore av mjukglass eller nåt.


Man trycker näsan djupt, djupt i deras inre, drar ett andetag ända nere från magen och sen vill man liksom aldrig andas ut igen.
Nördigt jag vet, men sån är jag.
Tack och lov att det finns många pionälskare där ute som bjuder in mig till sina trädgårdar, jag har fler att besöka under de närmsta två veckorna!
Allt gott,
Eva

Sista rycket

$
0
0
 Nu sjunger pionerna på sista versen - men vilken pionsommar det har varit! Helt fantastiskt lång och utdragen blomning och utan för mycket regn som förstört dem. Här en vacker Itoh-hybrid
 En klassiker - Duchesse de Nemours.
 En modern sort med intensiv färg - Mahogany.
Och en bild från Annelundsparken i Borus som har ett enormt fint sortiment med namnade pioner, perfekt att besöka om man vill välja ut favoritsorter.
Allt gott,
Eva

Örter, te och böcker

$
0
0
Nu är de skördetid! För att få ihop mitt huskursapotek inför vintern måste jag plocka mängder av örter och andra växter. Förra veckan var det dags att skörda lindblom - det är verkligen en väldigt kort tid det går att plocka dessa. De ska vara utslagna, men inte vissna, vilket går på bara några dagar.

 Älggräset blommar längre och kan plockas under några veckor. Just på denna plats är det dock förbjudet att plocka eftersom det är ett naturreservat, men efter lite letande hittade jag en annan växtplats som nu blir min nya "älggräsplats". Jag har det så med alla mina favoritväxter, att jag har olika platser som jag återvänder till. Därför är det också viktigt att inte plocka rent, det får gärna frösåsig/sprida sig så att jag kan komma tillbaka nästa år. Just lind och älggräs är dock svårt att utrota, men t ex kamomill bör man vara mer varsam med.
 I år har jag plockat extra mycket eftersom jag också plockar till en del försäljning. På lördag 25/7 står jag hos Vikentomater utanför Höganäs kl 9-16 med såväl bok som örtteer till försäljning. Det blir även gratis provsmakning av olika örtteer och fruktläder. Den 6 september kommer jag att finnas på Höstmässan i Ängelholm (med det som finns kvar).
Självklart har jag med boken som jag gärna signerar till dig, om du köper ett ex. I boken finns alla tips om hur man känner igen växterna, hur man odlar och/eller skördar (mycket är vilt men mycket går också att odla själv), torkar och förvarar, samt förstås hur man gör sitt te. Dessutom berättar vi vad de olika växterna är bra för och hur du kan stärka det friska i din kropp. Boken finn också att köpa i min webshop.http://robild.se/
Fortsatt skön sommar!
Eva

Vitlöksskörd

$
0
0
 Nu har jag skördat mina vitlökar - hotet om mycket regn avgjorde tidpunkten, annars hade jag kanske låtit dem stå ett par veckor till med tanke på den kalla säsongen. Är ändå nöjd med resultatet, cirka 6-7 av varje sort, totalt ca 25, stora fina vitlökar. Jag satte fyra olika sorter för att testa och det blev faktiskt ganska stor skillnad. 'Germidour' längst till vänster var minst, men hade redan börjat dela sig i klyftor sig vilket inte var så kul, den borde alltså skördats tidigare. Nummer tre från vänster heter 'Morado' och det känns som att de flesta blivit sololökar, men jag har inte delat dem än så jag är inte säker. Bäst i mitt tycke blev 'Messidor', två från vänster och 'Thermidrome', längst till höger. Dessa två kommer jag att satsa på i höst när det är dags att sätta nya.

Jag har fått tipset att böja stjälkarna några veckor innan skörd för att vitlökarna ska svälla lite extra (istället för att lägga krut på bladverket). Svårt att veta om det gjort någon större skillnad, men jag kommer nog att göra det igen. Att det bildas smålökar i stjälkarna i år (många har råkat ut för det) tror jag beror på det kyliga vädret. Luftlökar i toppen är däremot vanligt (men i år fick jag inga sådana). Dem kan man klippa av och äta, eller odla upp utsäde av. Tyvärr blir stjälkarna styva efter att ha satt topplök och därmed svåra att fläta. I övrigt funkar de lika bra att äta.
Här favoriten, 'Thermidrome'. Alla lökarna får nu ligga i växthuset och torka (i solen är att föredra om det är fint väder). Sedan borstar jag av all jord och låter dem torka lite till. När skalet är riktigt torrt bildar det ett skyddande lager som gör att vitlöken kan hänga fritt i köket och ätas efter hand. De håller ett helt år - till nästa skörd - om man inte ätit upp dem innan förstås.
Kommer också att göra ett smaktest för att se om jag tycker det är skillnad i smak. Kanske åker någon ny upp i odlar-toppen då.
Allt gott,
Eva

Självplock

$
0
0
 Jag älskar bär och frukt av alla de slag. Körsbär är en av favoriterna, men vi har aldrig (på 16 år) lyckats få skörda ett enda körsbär från vårt stora träd i trädgården. Fåglarna hinner alltid före. Men i år har jag hittat ett ställe som har självplock - så gissa om jag blev glad. Inte minst när träden verkligen dignar av körsbär!
 Tog med mig dottern och plockade ett par kilo på en kvart ungefär. Så himla härligt!
Så här fina är de, och lika goda som de ser ut! Vi fick hålla oss från att äta upp alla igår kväll. Nu går glassmaskinen ..., det gäller ju att inte äta för många för snabbt för då blir det magknip.
Visst är det sommar i luften trots allt,
Sommarkramar
Eva

Från dikets kant

$
0
0

Jag älskar dikeskanter! Att köra bil genom sommarsverige är en fröjd. Just nu är dikena fulla med vilda blommor och hittar jag bara ett fint ställe att parkera på så stannar jag gärna några minuter för att förse mig med läckerheterna. Ingen risk att man plockar rent i dikena inte (för det ska man ju aldrig göra!)

 Kopparvasen/fatet hittade jag på Blomsterlandet i förra veckan och det blev perfekt till mitt lilla arrangemang. Lät oasis ligga i blöt länge och skar sedan till bitar som fyllde kopparskålen.
Sen är det bara att bygga! Höga, låga, raka, vajande och olika nyanser - gärna mycket bladgrönt i botten för att dölja oasisen. Det tar en liten stund, men är meditativt och härligt. Det bästa är kanske att det blir fint från alla håll! Det här kommer jag att göra om fler gånger, både med vilda och tama blommor!
Varma hälsningar
Eva

Trädgårdens skafferi

$
0
0
 Augusti och september är de bästa månaderna i trädgården på flera sätt. Det är lite lugnare tempo, samtidigt som man får alla belöningar. Häromdagen skördade jag en mängd kikärter - bara så himla gott. Jag provade första gången i fjol och det blev succé, men efter den kalla våren och försommaren trodde jag aldrig att det skulle bli något i år, men det blev det visst . mycket mer till och med. Härligt! Färska, gröna kikärter, hade jag aldrig ätit innan jag började odla dem själv, så det känns så himla lyxigt att äta något som inte går att finna i butik. Man känner sig lite extra rik då.
 Rik på vinbär är jag också. Visst tar duvorna en del bär, men inte fler än att det blir kvar till mig också, och jag har faktiskt satt upp en rovfågelsiluett av plåt ovanför vilket skrämmer dem en del. Just nu ligger många svarta- och röda vinbär i torkapparaten, det blir nyttigt snacks.
Blåbären börja också mogna och det är ju himla lyxigt det också, särskilt för mig som har många mil till en rejäl blåbärsskog. De smakar inte riktigt som vilda, men är goda på ett annat sätt. Lägger dem ovanpå yoghurten och müslin på morgnarna. Mums!

Allt gott,
Eva

Inspiration och glädjeskryt

$
0
0
 Idag blir det lite reklam ... hoppas ni tycker det är ok. Jag vill nämligen lyfta fram duktiga kollegor, författare som skrivit härliga och inspirerande trädgårdsböcker. Ovannämnde Michael Pollan hade jag förmånen att träffa och intervjua för ett tiotal år sedan när hans bok En andra natur kom ut på svenska. Vilken man - och vilken bok, tankeväckande OCH rolig.
 Ann Larås kallar sig "Trädgårdsturisten" på sociala medier och hon har skrivit en fantastisk bok om engelska trädgårdar som är en härlig guide för den som är på väg att åka runt och titta själv, men lika fin att bara njuta av hemma i fåtöljen. Njuta, och drömma om den där resan som ska bli av.
 Gamla böcker från antikvariat är härliga, när man kommer över dem. Ulla Beyrons I rosens doft återkommer jag till regelbundet för alla vackra ord, kunskap och tänkvärdheter som den innehåller.
 Detta är en pärla från 1950-talet, skriven lite i samma andra som Karel Capeks "Ett år med min trädgård". En berättelse om en trädgård och hur den styr vår liv, med glimten i ögat.
 Lotte Möller tillhör mina stora förebilder när det gäller att tänka stort om trädgård. Med värme, kärlek och ett fantastiskt inifrån-utifrån perspektiv är det ett måste i bokhyllan.

Är du sugen på någon av de här böckerna finns de nu till salu i min webshop där jag säljer både mina egna, nya och gamla böcker och andra författares - både i nyskick och begagnat. Titta gärna runt en stund eftersom du betalar samma porto oavsett hur många böcker du köper. Mina egna böcker signerar jag gärna - bara ange det i meddelanderutan när du beställer.
Och så lite skryt: Igår fick jag veta att min bok Odla i pallkrage har sålt hela 25 000 exemplar, vilket gör den till en riktigt storsäljare i sådana här sammanhang. Jag är både glad och stolt och väldigt ödmjuk inför tanken att så många har min bok hemma. Allra bäst gillar jag tanken att ha inspirerat många nybörjare att sätta igång och odla.
Allt gott,
Eva

Fruktläder

$
0
0
 Just nu är det tid för godis - naturens eget godis. Jag tänker förstås på alla goda bär och frukter som mognar. Själv är jag inte jätteförtjust i sylt, eller rättare sagt jag äter det väldigt sällan. Saft går det inte heller åt här hemma. Så vad göra med allt? Fruktläder!
 Sen jag lärde mig göra fruktläder har jag naturligt, gott och helt osötat godis som håller hela vintern.
Så här enkelt är det: mixa bären till en smet, tillsätt kryddor som kanel, kardemumma, vanilj eller laktritspulver om du vill. Bred sedan ut smeten på ett bakplåtspapper (helst silikon) och in i torkapparat (jag skaffade en i fjol och den går dygnet runt så här års) eller varmluftsugn med luckan på glänt (tar lite längre tid men funkar). Temperaturen bör inte vara högre än 40 grader om man ska bevara alla näringsämnen. När fruktlädret slutar klibba och är lagom segt är det klart, fast man kan torka det knastrigt om man vill. Sedan är det bara att klippa i remsor eller fyrkanter.
Jag låter dem eftertorka i rumstemperatur några dagar innan jag lägger dem i burkar. Där håller de minst ett år (fast de brukar ju gå åt ganska snabbt). Du kan göra på vinbär (mixa gärna röda och svarta), hallon, nypon, björnbär, plommon, blåbär och så vidare. Äpple brukar jag koka sönder lite lätt först (utan socker).
Lycka till!
Eva

Höstträdgården levererar

$
0
0
 September levererar i år också. Visserligen har vi haft några dagar med mycket regn, men annars har det varit ljummet och härligt sensommarväder - precis som så ofta här i Skåne. Jag är ofta tacksam för att jag bor i ett gynnsamt klimat där frosten, tack vare närheten till havet, kommer sent. Vi har ännu inte haft minusgrader även om det varit frost i inre delarna av Skåne. Här är sammetshortensians blomställningar - fortfarande vackra tycker jag.
 Min rabatt längs entrégången är i första hand en vårplantering, men nog är den vacker nu också, på ett lugnt och stillsamt sätt med funkia och hakonegräs som dominerar. Till helgen ska jag dock gräva upp och dela dessa växter så att de inte brer ut sig alltför mycket.
Slutligen en dahliaknopp. Dessa blommor är så tacksamma att odla - färg och form som håller långt in på hösten.
Allt gott,
Eva
Viewing all 272 articles
Browse latest View live