Quantcast
Channel: Med fingrarna i (j)orden
Viewing all 272 articles
Browse latest View live

Årets första och sista

$
0
0
 Julblommorna vägrar ge med sig. Julstjärnorna har varit finare än på många år och amaryllisarna skickar upp nya knoppar. Inte näns jag kasta dem trots att det blivit 20 dag Knut. Men snart - snart vill jag ha fram pelargonerna istället.
Chilifröna jag sådde den 2 februari är uppe nu - det tog alltså ungefär tio dagar (några kom upp på sju, en sort väntar jag fortfarande på). Imorgon ska jag sätta upp belysningen så att de får den allra bästa starten. Jag har också sått jätteverbena och snart dags för purjolök. Men jag väntar med övriga fröer, även om det kliar i fingrarna.
Allt gott,
Eva
PS. Fortsatt fraktfritt i bokshopen - och en riktig raritet på väg in. Håll utkik! (Rabattkod: fraktfritt - men du måste handla för 400 får att få rabatten.)

Äntligen 2015

$
0
0
Över en månad försenad (inte pga mig!), men nu är den äntligen här, årets Trädgårdskalender! Precis som tidigare år är det en "vanlig" kalender i botten med plats för anteckningar dag för dag. Dessutom innehåller den en massa fina fotografier av fotograf Eva Lie samt texter av mig. Jag ger tips på trädgårdsgöra varje månad samt små funderingar kring livet i och med en trädgård.
Kalendern kostar 100 kr och kan beställas i min webshop, men någon har också köpt via Adlibris vilket förstås går lika bra (jag hittar den dock inte själv i deras sortiment).
Och glöm inte att det är tulpanens dag idag. Unna dig en bukett!
Allt gott,
Eva

Fyra på de femte

$
0
0

Svenska, danska, finska och estniska. Nu finns mina böcker på fyra olika språk. Det känns enormt häftigt att nå ut så långt med sina böcker och jag är ödmjuk och tacksam, men också ganska stolt över detta. Böckerna finns alla att köpa på svenska Adlibris, om någon är intresserad eller har något av dessa språk som sitt.
Förra årets storsäljare var Odla i pallkrage, som sålt över 14 000 exemplar, vilket är mycket bra för en svensk trädgårdsbok. Så himla roligt. Och nu blir det ännu fler - för i vår kommer boken även på norska. Ett femte språk alltså! Underbart för en gammal språknörd som jag (min dröm som liten var att kunna många språk flytande).
Även boken Perenner - skapa med blommor kommer på norska under våren.
Under tiden njuter jag av tulpaner och de första snödropparna som börjar titta upp.
Allt gott,
Eva

Tillbaka i tv-världen

$
0
0

Jo, det blir en säsong trädgårds-tv till för min del! I förra veckan var jag tillbaka och tittade till trädgården tillsammans med ett gäng andra människor som sköter programmet "bakom kameran". Det är mycket som ska planeras och diskuteras innan vi kan sätta igång och filma. Under tiden vilar kökslandet i lugn och ro.

På plats fanns också en väktare - grannens underbart vackra tupp. Han brydde sig nog inte så mycket om oss, utan höll mest koll på sina fina hönor. Det är en fröjd att vi har världens bästa grannar på inspelningsplatsen utanför Lund, det betyder så mycket för oss.


I de gamla varmbänkarna gjorde jag också ett litet fynd, ett par gulvita morötter. De är numera historia, uppätna! Ser fram emot när vi kan skörda igen. Jag är så tacksam och glad att få ha världens roligaste jobb. Även skrivbordsdelen, nu när vi planerar det hela är kreativ och inspirerande.
Programmet kommer åter i rutan i april, och vi börjar spela in ungefär en månad i förväg. Hoppas vi ses då!
Allt gott,
Eva

Tripp trapp tulpan

$
0
0



Förra veckans tulpaner ligger vissna i en kasse som ska lyftas ut till komposten. De köptes på tulpanens dag och stod kvar på sin lök så de höll i cirka tio dagar. Faktiskt tycker jag fortfarande att de är vackra.
Denna veckans tulpaner har nu nästan en vecka på nacken. De har växt vackert i vasen och lutar sig nu ut över bordet. Doften är fin och jag skulle vilja bromsa dem så här. Nu är de som vackrast tycker jag, synd bara att bladen börjat gulna en aning.

Dagens tulpaner är bara några timmar gamla. Dem har jag arrangerat i en blå vas med lite vatten och en så kallad "igelkott" i botten, en tung metallsak, en kenzan (som betyder just igelkott) med piggar som jag köpt i Japan. Där använder de dem till Ikebana. Jag tror de finns att köpa i Sverige också, kanske hos välsorterade florister eller trädgårdsbutiker.

Här ser man kenzan lite bättre. Just denna är i två delar som går att ta isär, om man vill.
Allt gott,
Eva

Kur med bonus

$
0
0
Sedan en vecka tillbaka går jag på reningskur, eller detox som det också kallas. Genom att äta mindre, dricka mer (vatten, örtte, juicer och buljong) och utesluta en hel del livsmedel (tre dagar äter man bara ovanjordiska grönsaker, bär, dricker buljong och örtte) är det tänkt att kroppens reningsorgan ska avlastas och på det sättet "renar" man kroppen från gammal skit den samlat på sig, såsom tungmetaller.
Som konsekvens av detta har jag inte kunnat äta min älskade yoghurt till frukost under några dagar utan istället gjort chiapudding (mandelmjölk+chiafrön) eller ätit chiagucka (avocado+chiafrön). Blev nyfiken på de där fröna och sådde några häromdagen. Och oj vilken hög groningsprocent det var! Hoppas jag kan separera plantorna och få upp några växter för att skörda egna frön till sommaren/hösten. Egentligen heter den mexikansk chiasalvia, Salvia hispanica. Fröet är oerhört proteinrikt samt innehåller omega 3.
Jag har också skaffat en råsaftcentrifug för att kunna göra egna grönsaksjuicer. Dagens mellanmål blev morotsjuice. Så himla gott! Kommer också att fortsätta laga mer vegetariskt efter den här veckan, men återgår nu så sakta till min vanliga nyttiga kost. Idag har lagt till rotfrukter och mandel, imorgon plussar jag på med ärtor och bönor och på onsdag blir det nog lite fisk. Kanske ska jag unna mig en bit choklad på torsdag (socker har förstås varit no-no under detoxen).
Kaffe och vin får dock vänta ett bra tag till eftersom februari sedan flera år är min "vita" månad då jag håller upp med sånt som kan vara beroendeframkallande (och här är en som snabbare blir beroende av kaffe än av alkohol).
Allt gott,
Eva

Våndor i bokvärlden

$
0
0
 Just nu håller min nästa bok att ta form. I nästan tre år har jag och min kollega naturläkare Mette Bohlin jobbat med en bok om örtter och huskurer. Så när man tycker att man nästan är klar återstår det att göra ett register. Jag avskyr nämligen faktaböcker som saknar register - det är som att lämna läsaren i sticket tycker jag.
Eftersom vi ger ut boken på eget förlag finns det ingen annan redaktör än jag själv som gör slitjobbet. Alltså måste jag göra ett register över de 300 boksidorna. Det handlar om att välja vilka ord som ska vara uppslagsord (örtte går bort till exempel för det skulle bli omöjligt att slå upp när det står på var och varannan sida) och försöka tänka hur läsaren tänker, vilka ord vill han/hon slå upp? Olika örter? Ja! Olika krämpor? Ja. Olika kroppsdelar? Ja, kanske det, så det måste med. Varenda vitamin och mineral? Nej, det blir de som vi lyfter fram lite extra i boken. Varenda grönsak och frukt? Samma där. De med läkande effekt har företräde. Det blev totalt cirka 350 uppslagsord som sedan ska sökas sida för sida i de 300 sidorna och läggas in i registret. Ja, det tar ett par arbetsdagar bara detta.
Men nu är det klart! Sista ordet blev östrogen.
Att välja bilder kan också vara svårt, men är mycket roligare. En dag 2013 gjorde vi utflykt till Mölle med vårt örtte i termos. Mitt i kalla vintern tog vi några riktigt fina vinterbilder, men just den här kommer inte med i boken.
Titeln är Örtte & Huskurer och boken kommer ut i mars. Jag längtar! Hoppas ni gör det också!

Allt gott,
Eva

Anno 2014

$
0
0
Hittade två äpplen i skafferiet (eg den gamla bastun som har bra temperatur och fuktighet). Det är två Aroma som plockades i höstas och lades fint i tidningspapper. Några grannar hade blivit lite dåliga så de fick fåglarna, men de här är fullt ätbara. Lite rynkiga i skalen, men annars perfekta. Och smaken är ljuvlig.
Det behövs faktiskt inte mer för att pigga upp en februaritisdag.
Allt gott,
Eva
PS. På torsdag 12/3 håller jag föredrag på Klågerups bibliotek utanför Malmö. Kl 19 - tema Trädgårdsinspiration och Odla i pallkrage. Välkommen!

Vårvintern en härlig tid

$
0
0
 Det känns som att vi knappt haft någon vinter här i Skåne i år. En gnutta snö (kanske 1+1 cm) som redan smält bort. Kanske får vi ett riktigt bakslag i mars, men det hoppas man ju inte. För så fort solen kommer fram så känner man hur vårkänslorna bubblar upp. Då är det svårt att motstå pärlhyacinter, videgrenar och kungsängsliljor i blomsterbutiken.
 Köpte ett flak hyacinter på rean och de har spridit glädje ändå sedan veckan efter nyår. Tar jag in dem i värmen slår de ut efter ett par dagar och sedan kan jag sätta ut dem igen. Lite anlupna blir de, men fina ändå. Pinjekotten fick jag i julklapp för ett par år sen.
 Julens växter får göra ny tjänst utomhus, gran, cypress och julros. Plättar i luften brukar stå i växthuset över vintern och övervintra bra där, men får vara utomhus så länge det är plusgrader.
 En liten ljusslinga på balkongen gör stor skillnad för stämningen.
Snödropparna jag grävde upp i trädgården fick också stå inomhus ett par dagar för att slå ut - sen kan jag njuta av den utomhus i flera veckor. Underbart måste inte vara kort!

Allt gott,
Eva

Vårtecken

$
0
0
 Våren är kommen! Ja, enligt SMHI har vi inte ens haft någon vinter här i Höganäs utan det gick från höst (en låååång höst) till vår, rent meteorologiskt. Även om jag saknat snön så känns det skönt att det har vänt. Igår var jag ute med kameran för att fånga bevisen på att våren är på g. Turkiska julrosen, Helleborus orientalis, blommar.
Snökrokus, Crocus tommasinianus, står i knopp! Är den inte skir, så säg? Och kolla höstlövet i högra övre hörnet!

 Vintergäck, Eranthis hyemalis, så klart.
 Överallt i trädgården blommar snödropparna - jag har massor och det är jag så glad för. Det här är den fyllda varianten, Galanthus nivalis f. pleniflorus.
Till och med de ungerska blåsipporna, Hepatica transilvanica,  har satt knopp, även om de försöker gömma knopparna under fjolårsbladen.

Inte utan att det kliar i fingrarna att komma ut och börja vårbruket, men idag har det varit snöblandat regn så det är bara att hålla igen lite.
Allt gott,
Eva

Örtte & huskurer

$
0
0
Äntligen är den här! Min och Mettes bok om örtteer och huskurer. Efter tre års arbete med att samla och odla, torka och bereda, fotografera och skriva känns det nästan overkligt att ha boken i sin hand.
Den är på 300 sidor och rymmer massor av information om olika örter och deras nytta i kroppen, men också om hur du skördar, torkar och tillverkar teer av örter, frukter och exotiska växter. Dessutom innehåller den en mängd huskurstips liksom detox, mjölksyrning samt en stort kapitel om kroppen och hur den fungerar (och hur du kan stärka det friska i din fantastiska kropp).
Boken finns snart i bokhandeln, men redan nu kan du beställa den via min bokhandel Robild.se och få den levererad inom 1-2 dagar. Pris 240 kronor.
Vi ger ut den själva och har alltså inget förlag bakom oss och behöver därför all hjälp vi kan få att sprida information om att boken finns.
Du som lägger ut en bild på boken på din blogg och länkar till min hemsida (dvs bokhandeln) är med i utlottningen av ett gratis exemplar. Ange i en kommentar här att du delat och länkat så är du med i tävlingen. Vinnaren utses på söndag den 8 mars. Om du även delar på din Facebook och/eller Instagram så ange det för då kan du få två eller tre lotter.
Allt gott och tack för din hjälp att sprida information om boken!
Eva

Vinnare utsedd

$
0
0
 Tack alla som gillat och delat och på olika sätt spridit informationen om boken på bloggar, Instagram Twitter och Facebook. Över 150 personer deltog i utlottningen som vanns av Maria Lindqvist.
 I boken kan du bland annat läsa om citronmeliss, en ört som gör gott för både kropp och själ.
 Det handlar också om aloe vera, en växt som gör nytta både invärtes och utvärtes.
Boken går att beställa i vilken bokhandel som helst, bland annat på Bokus och Adlibris. Men går också att köpa direkt av oss för 240 kr på www.robild.se.

Allt gott!
Eva

Senaste nytt (trädgårdsskvaller)

$
0
0
I mitt jobb är det ofrånkomligt att det blir en del mediaexponering, liksom att man inte kan berätta vissa saker när man får veta dem, utan måste hålla på hemligheter. Men nu är det hög tid att avslöja lite saker.
Från och med det här numret är jag stående medarbetare i Allt om Trädgård och kommer att ha ansvar för två sidor med "Månadens kom ihåg" i varje nummer. Det är jättekul. Jag har ju tidigare skrivit trädgårdskalendrar och här får jag utrymme att gå mer i detalj på aktuella tips samt hinner lägga in lite nyheter som jag stöter på.

På måndag börjar inspelningarna av en ny säsong trädgårds-tv. Och vår vana trogen byter vi sändningsdag och därmed namn. I år blir det Trädgårdstisdag. Vi får också en ny programledare - till. Det vill säga Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor och John Taylor får sällskap av Malin Persson som är inredare och kommer att ta sig an vår gamla lada och göra spännande möten mellan inne och ute. Visserligen är Malin så vacker att det kunde varit hon på bilden, men det var ett lustigt sammanträffade i min lokaltidning. Och Malin är inte alls så hemlig av sig. Jag lovar att hon dessutom kommer att skratta i varje avsnitt.
Sändningsstart 18 april.

Allt gott,
Eva
PS. Ni har väl sett min fina nya bok Örtte & huskurer. Alla som tar och bläddrar i den blir helt överväldigade. Vi får så fantastiskt fin respons! Du hittar den i bokhandeln (Bokus, Adlibris eller beställ den i din lokala bokhandel alternativt köp direkt av mig på robild.se.) Där finns också mina andra nya böcker Odla ätbart och Mitt Trädgårdsår - John Taylor.

Nu är det på gång

$
0
0
Nu kan man äntligen börja längta efter utelivet. Sättpotatisarna är inhandlade (hos Larsviken i Viken som vanligt). De finns på nätet men också några kilometer hemifrån mig så jag åker hellre dit på plats och botaniserar bland deras stora utbud. De har även några sorters ekologiskt utsäde. Att sätta potatis från butik är ett farligt spel eftersom det kan följa med sjukdomar till jorden som i det i värsta fall tar åratal att bli av med. Vill man odla många olika sorter är det bättre att gå ihop med några kompisar och köpa var sin påse som man sedan delar upp mellan sig. Jag lägger dem till förgroning i äggtråg, ljust och rumstempererat till att börja med, när groddarna börjar växa flyttar jag ut dem i växthuset där det är svalare (men det får inte bli frost!)

Frösådderna är i lite olika stadier just nu, en del är fortfarande nysått, medan annat är omskolat (omplanterat i egna krukor) en gång. Chilin ska snart få sin andra omskolning. Och det börjar dra ihop sig till att så pumpor och gurkor. Av erfarenhet vet jag att de är snabba och det är inget kul att ha färdiga plantor för tidigt, de blir bara rangliga och svårhanterliga. Men det är inte alltid lätt att ha is i magen. Jag längtar ju såååå!

Allt gott,
Eva

Vinn biljetter till Trädgårdsmässan

$
0
0
 På torsdag börjar trädgårdsmässan med stort T - Nordiska Trädgårdar i Älvsjö i Stockholm. Du kan vinna en entrébiljett till någon av dagarna (torsdag-söndag). Det enda du behöver göra är att i en kommentar ge ditt bästa tips på återbruk för trädgården. Lägg gärna med en bild om du kan, men det är inte nödvändigt. Bistår med några bilder från förra året, som Hovdalas bil-odling. Knasigt, kul och häftigt!
 Petflaskor går att använda till mycket. Kanske har du en bättre idé?
 Pallar och pallkragar vurmar jag själv mycket för. Kan användas till oändligt många saker. Vilket är ditt bästa tips?
Av bildäck kan du göra en pall med hjul. Eller något annat.
Skriv på nu bara. Dragningen äger rum på onsdag den 25 mars. Lycka till!
Eva
PS. Hoppas vi ses där! Jag kommer att hålla föredrag på temat Odla ätbart på liten yta fredag kl 15.30 och lördag kl 12.30 på scenen som heter Ätbart.

Odla ätbart

$
0
0
En av mina nya böcker i år heter Odla ätbart på liten yta, och handlar om precis just det - vad du kan odla i en liten trädgård, pallkragar i stan eller i kruka på balkongen.
Det ska vara enkelt och roligt att odla tycker jag och den här boken är för dig som vill kunna göra just det - och samtidigt äta upp det mesta du odlar.
Det handlar om grönsaker, frukt, kryddor och bär förstås men också lite om ätbara blommor och ogräs samt en del prydnadsväxter som du inte trodde du kunde äta, men som är väldigt goda.
Några enstaka recept blir det också.
På fredag kl 15.30 och på lördag kl 12.30 håller jag föredrag på temat på Scenen Ätbart (var annars?) på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö. Hoppas vi ses där!
Välkommen!
Eva
PS. Vinnare av gratis biljetter gick till Lina och Denice. De har redan fått sina biljetter. Grattis!

Smått och gott från Trädgårdsmässan

$
0
0
 Trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar, är en mix av möten, prylar, växter och föredrag. Här kommer ett axplock. Träffade duktiga Sara Bäckmo som bloggar på Skillnadens Trädgård.
 Bland årets alla trädgårdsböcker (ett 30-tal) fanns tre av mina: Odla ätbart, Mitt Trädgårdsår med John Taylor och Örtte & Huskurer. De här tre kvinnorna plockade spontant upp var sin bok, och det var mina alla tre. Makalöst kul och fantastiskt. Jag fick både gåshud och röda kinder.
 Gröna väggar gillar jag alltid.
 Läcker färg på årets pelargon, Violino.
 Nästan som en skolplansch. En ung kvinna hade hittat sin mormors gamla teckningar och gjort fina affischer och kuddfodral av dem. Mycket fint.
 Örtte-boken låg som läsexemplar hos Örtasällskapet. Här en ung tjej som länge satt försjunken i innehållet.
 John Taylor, min kollega och medförfattare, föreläste om vår bok.
 En av idéträdgårdarna som var lite rörig och busigt "osnygg" men mycket inspirerande.
  Potatis i hink med tång från stranden hos Peter Bengtsson och Tony Johanssons idéträdgård.
 Balkong i svart, orange och grönt (häftiga färger ihop) och en stol av ett gammalt traktordäck och hårdrock i hörlurarna.
 Hängande trädgård. Det gillade jag också!
 Fiffig snigelkant för pallkragar.
 Snyggaste växthuset på mässan enligt mig.
 Allt mer ekologiska fröer i utbudet. Det är också positivt. Här Impectas monter.
I år är det jordåret, vilket Rölunda uppmärksammade.
Hoppas ni gillade min lilla odyssé. Ännu mer på Facebook för er som följer mig där.
Allt gott,
Eva

Drömmar

$
0
0
Trots att det står påsklov i almanackan har jag suttit vid skrivbordet och datorn hela förmiddagen. Artiklar som ska skrivas, bilder som ska letas upp och bokföring som måste avklaras.
Mitt i allt ramlade jag över den här bilden, tagen för ett par somrar sedan.
Mer behövdes inte förrän humöret skulle bli på topp!
Nu ska jag ut och klippa mig ett påskris.
Glad påsk på er alla,
Varmaste hälsningar
Eva

Bästa trädgårdsböckerna

$
0
0
Det är härligt att gå in på Adlibris när man hittar två av sina egna böcker på deras framsida! Både Odla ätbart på liten yta och John Taylors Mitt Trädgårdsår (som vi skrivit ihop) ligger där. Idag tänkte jag skriva om ett par andra böcker som du inte får missa i år! 

Först årets måste-bok nummer ett: Trädgårdsform av Allt om Trädgårds chefredaktör Viveka Ljungström och trädgårdsarkitekt Karin Janrik. Detta är verkligen en bok som saknats på den svenska trädgårdsbokhyllan. Att designa trädgården tillhör något av det svåraste som finns och det är också svårt att lära ut, eftersom varje trädgård, varje tomt och varje hus har sina egna förutsättningar. Men i den här boken lyckas Karin och Viveka göra det svåra begripligt. Jag vill sätta igång genast! Dessutom rymmer boken ett kapitel med olika svenska hustyper/byggstilar, vilket är ett stort plus. Om ni inte redan skaffat den här, så gör det. Det är en bok som jag kommer att återvända till ofta, och många med mig!

Slår också ett litet slag för min egen nya bok, den tredje. Örtte & huskurerär inte så mycket en trädgårdsbok som en bok där min och Mette Bohlins kärlek till allt som växer tar sig uttryck i hur man kan använda sig av växter och natur för att stärka sin hälsa och bota eller lindra enklare åkommor. Både vilda växter, vanliga kryddväxter samt en del perenner, frukter och bär, samt träd och ogräs finns med i den här boken. På måndag, Annandag Påsk har vi releaseparty och du är hjärtligt välkommen. Adress Skäretvägen 193, Skäret (utanför Höganäs i NV Skåne). Tid: 13-15. Även denna bok finns att köpa via Adlibris (eller min egen webshop robild.se om du vill ha ett signerat ex).
Allt gott,
Eva

Rosornas tid är nu

$
0
0
 Det är lätt att glömma bort att njuta av trädgården här och nu. Man vill så gärna att narcisserna ska börja blomma, tulpanerna, körsbärsträden, magnoliorna och alla de andra underbara vårväxterna. Men om man stannar här och nu så är faktiskt julrosorna som allra finast ju nu. I alla fall hos mig. Så håll till godo: några läckerheter. Ovanstående är en självsådd sort som jag hittat i min egen trädgård.
 Den här fyllda skönheten blommar extremt rikligt. Double Helen heter den. Rekommenderas!

Den här nästan svarta har jag köpt i Danmark på Gartneriet Spiren som ordnar en julrosfestival varje år. Verkligen värt ett besök!
Allt gott,
Eva
Viewing all 272 articles
Browse latest View live